2009 m. gegužės 3 d., sekmadienis

Visa tiesa apie kebabus

Labai dažnai tūlas tautietis (lietuvis) turi omenyje štai tokį vaizelį išgirdęs pavadinimą kebabas, o turkiškai vadinamą Kebap.

Taigi kas per patiekalas yra kebabas, kokių rūšių kebabų ir ne tik kebabų pamėginsiu papasakoti šiame įraše.
Kebap tai yra ant ugnies ar žarijų paruošta mėsa ar daržovės (tikrai taip daržovės irgi gali būti kebap, tačiau daug dažniau tai kepta jautiena ar aviena). Kebabo istorija siekia gilius Čingishano laikus, kai kariauna nudobusi kokį padarėlį jį išdarinėdavo, ir paruoštą mažais gabalėliais suverdavę ant kalavijų ir kepdavo ant ugnies.
Kaip jau minėta kebapo istorija lėmė jog šis patiekalas būdingas vidurio azijos šalims, daliai afrikos šaliu, viduržemio jūros šalims, Turkija viena iš tų šalių, kurioje kebabai vienas populiariausių patiekalų.
O kebabų yra pati didžiausia įvairovė, kurie skiriasi tiek kepimo būdu (vertikalaus besisukančio iešmo, grotelių ir t.t.), tiek mėsos forma ( gabalėliais, malta, su kauliukais ir t.t.).
Yra tokie pagrindiniai mėsos paruošimo būdai:
Šiš kebap (
şiş kebap) tai kas lietuvoje būtų vadinama šašlyku, gabalėliai maunami ant iešmų ir kepami ant žarijų. Mėsa gali būti pati įvairiausia, taip pat galimi daržovių variantai. Istoriškai šiš kebabas siekia Otomanų imperijos laikus ir tai buvo sultonų patiekalas (ne be reikalo, ar ne?).
Dioner kebap (döner kebab) išvertus pažodžiui reiškia besisukantis kebabas, dažniausiai tai plonais gabalėliais supjaustoma mėsa veriama ant vieno didžiulio iešmo, kuris įstatomas vertikaliai ir mėsa kepa nuolatos besisukdama. Apkepusi mėsa nupjaunama plonučiais gabalėliais ir gali būti naudojama patiems įvairiausiems patiekalams ir pateikiama įvairiausiomis vormomis, tiek su ryziais, keptomis bulvytėmis, įvyniota į lavašą, patiekiama su įvairiais padažais. Taip patiekiama ant taip pavadinkime turkiškos picos, taip vadinamos pide.
Izgara tai mėsa kepta ant grotelių galima sakyti grilyje paruošta mėsa ir daržovės.
Firin kebabas (Fırın kebap) pečiuje paruošta mėsa (arba orkaitėje).
Kebabų sarašas:
  • Adanos kebabas (Adana Kebab) - kebabas iš maltos mėsos maišytos su aštriaisiais pipirais bei kepamas ant plokščio iešmo ant žarijų, populiarus visuose Turkijos regionuose, nors Adana yra miestas Turkijos pietryčiuose garsėjantis puikia virtuve, o Adanos regionas dar vadinamas turkiškos virtuvės lopšiu
  • Bejti kebabas (Beyti kebab) - maltos avienos ar jautienos paprieskoniuotas ir kepamas ant grotelių kebabas dažnai patiekiamas plonoje duonoje (lavaše) bei apipiltas pomidorų padažu bei pagardintas jogurtu tai Stambulo regiono patiekalas
  • Iskenderuno kebabas (İskender kebap) - tai Dioner kebabas patiekiamas su jogurtu ir pomidorų padažu (bet ne ketčupu) ir apipiltas tirpintu sviestu, patiekas kilęs iš Bursa miesto.
  • Šiš tavuk (şiş tavuk) jogurte marinuota vištiena gabalėliais kepama kaip šašlykas
  • Čiop šiš (Çöp şiş), nedidelių mėsos gabalėlių šašlykas mėsa marinuojama su pomidorais ir česnakais, paprieskoniujama čiobreliais ir alyvuogių aliejumi, kepama kaip šašlykas ant medinių iešmelių.
  • Kuzu šiš (Kuzu şiş) - avienos šašlykas marinuotas piene.
  • Alinaziko kebabas (Alinazik kebabı) - maltos mėsos kebabas apkepintas keptuvėje su jogurtu ir baklažanais.
  • Ali Paşa kebabı, 'Ali Pasha kebab' - Cubed lamb with tomato, onion and parsley wrapped in phillo.[1]
  • Bahčivan kebabas (Bahçıvan kebabı), "sodininko kebabas" - avienos mentė be kaulo maišyta su smulkintais svogūnais ir pomidorų pasta, kuri Turkijoje vienas iš dažniausių patiekalų ingredientų.
  • Bostan kebabas (Bostan kebabı) - avienos ir baklažano troškinys.
  • Bejkoz kebabas (Beykoz kebabı) - pagardintas pomidorais ir svogūnais ėriukas įvyniotas į baklažano juosteles ir patiekiamas su ėriuko smegenimis.
  • kiofte kebabas (Köfte kebab) arba šiš kiofte tai maltos avienos kotletukai su prieskoniais kepti ant iešmo
  • Testi kebabas (Testi kebabı), tai molinėje puodyneje ir korosnyje kepamas kebabas, ingridienta mėsa ir daržovės, tokio kebabo užtenka keliems asmenims pasisotinti
  • Urfos Kebabas Urfa kebabı -maltos mėsos kebabas kepamas ant iešmo tik ne toks aštrus kaip Adanos.
ir tai tik maža dalis kebabų įvairovės, daugiau apie kebabus angliškai rašoma čia
Taigi prie viso to manau jums teks įsidėmėti ir mėsų pavadinimus
Kuzu - aviena
dana (kartkartemis tiesiog vadina Et) - jautiena (mėsa)
tavuk - vištiena

4 komentarai: